30 Вересня, 2024 10:24 am

За даними ISW російське командування схвалює sтpaтu п0лоненuх воїнів ЗСУ – а Захід все розказує про мирні переговори

Російські окупанти дедалі частіше sтрачуютb українських солдатів, які здаються в n0лон. Командування загарбників, схоже, схвалює поширення таких в0єннuх злочинів.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Зокрема, 6 вересня CNN повідомило, що отримало кадри, на яких видно, як російські військові розстрілюють полонених поблизу Покровська Донецької області наприкінці серпня 2024 р. і в Запорізькій області в травні 2024 р.

Українська військова розвідка надала виданню розшифровку аудіоперехоплених записів страт у травні 2024 р., які свідчать, що російський командир віддав своїм підлеглим наказ вбивати українських солдатів, що здалися в полон.

Крім того, медіа отримало список із 15 випадків таких розстрілів, починаючи з листопада 2023 року. Більшість супроводжувалася відеозаписами з дронів або аудіоперехопленнями, а анонімний український чиновник повідомив журналістам, що у 2024 році кількість таких страт збільшилася.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив про розслідування щонайменше 28 таких страт від початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. За його словами, ці злочини скоїли різні російські підрозділи, які діють на різних ділянках фронту. Через це Україна стверджує, що така політика Росії може бути прирівняна до злочинів проти людяності.

Джерело в Організації Об’єднаних Націй (ООН) заявило, що “шаблон” цих російських страт “свідчить про самовдоволення, якщо не про наказ не давати пощади”. Напад на солдатів, які перебувають у стані бою, особливо на тих, хто чітко висловив намір здатися, є порушенням статті 41 Женевської конвенції про захист жертв міжнародного збройного конфлікту.

“ISW неодноразово повідомляла про попередні відеоматеріали та звіти про страти російськими військовослужбовцями українських військовополонених, а також спостерігала ширшу тенденцію численних зловживань з боку Росії. Виявляється, вони були дозволені, якщо не прямо схвалені, окремими російськими командирами та підтримувалися російськими польовими командирами”, – зазначили аналітики.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *