29 Вересня, 2024 8:31 am

Пентагон закликав надати Україні боєприпаси зовсім іншого типу, – NBC News

Високопосадовці Пентагону рекомендували США надати Україні боєприпаси з білим фосфором для використання на полі бою. Проте Білий дім кілька разів відкидав цю ідею, пише NBC News із посилпнням на слова трьох американських чиновників, знайомих з планами.

Пентагон рекомендував надати Україні снаряди з білим фосфором в рамках декількох пакетів допомоги, в тому числі нещодавніх. За словами посадовців, якщо це рішення буде схвалено, публічно про це оголошувати не стануть.

Джерела видання пояснюють, що стигма навколо білого фосфору і побоювання, що він може вплинути на цивільне населення, утримали чиновників адміністрації Байдена від схвалення цієї рекомендації. Пентагон і Рада національної безпеки Білого дому не відповіли на запити про коментарі.

Зазначається, що зараз США використовують білий фосфор в артилерійських снарядах для створення диму і приховування пересування військ, а також для освітлення поля бою. І Пентагон рекомендував надати Україні артилерійські снаряди з білим фосфором саме для цього, а не для використання проти ворожих військ.

Що треба знати про білий фосфор

Білий фосфор – це речовина, яка миттєво спалахує під впливом кисню. Він горить при дуже високій температурі і його важко загасити. Речовина прилипає до поверхонь – особливо до одягу чи шкіри – і може спричинити смертельні опіки. Хімічні речовини в димі, який часто пахне часником, також можуть завдати шкоди легеням і очам. 

Під час конфліктів 20-го століття, включаючи Другу світову війну та В’єтнам, США використовували білий фосфор проти ворожих військ. Зараз він використовується для інших цілей. 

Боєприпаси з білим фосфором не є незаконними, і білий фосфор не класифікується як хімічна зброя відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї. Але міжнародне право вимагає, щоб військові, які його використовують, розрізняли військові об’єкти і місця скупчення цивільного населення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як гарно палає в Москві складське приміщення.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *