30 Вересня, 2024 2:27 am

Смертельна гарячка Західного Нілу в Україні – через зміни клімату загроза стала цілком реальною

В Україні зафіксовано кілька смертей унаслідок гарячки Західного Нілу. Лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко сказала, що загрозливим періодом для інфікування цим вірусом є саме осінньо-літній.

У нашій країні зараз змінюється кліматична ситуація, стає тепліше, а комахи, які переносять збудник цієї гарячки – комарі, дуже люблять вологість і тепло, тому і говорять, що загрозливим для інфікування є саме осінньо-літній період, розповіла експертка в ефірі “Київ24”.

“Якщо ви вирушаєте на відпочинок або живете біля болотистої місцевості, треба пам’ятати про елементарні засоби захисту саме від комах…”, – порадила медикиня.

Геморагічна гарячка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки ще одна назва – «качина лихоманка».

Летальність серед стаціонарних хворих становить 3-5 %, хоча при менінгоенцефалітичній формі у осіб похилого віку вона може сягати й значно більших цифр. Головна проблема в тому, що специфічного лікування хвороби не існує. Вакцина для запобігання захворюванню людей не розроблена.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *