30 Вересня, 2024 12:33 am

Нові БТР-амфібії від Нідерландів для України: на що вони здатні

Нідерланди вирішили надали Україні 28 гусеничних БТР-амфібій. Йдеться про машини BvS-10 Viking – хоча ці БТР українці вже бачили на полі бою, до цього дня про їх поставки в Україну офіційно не повідомлялось.

Про рішення надати BvS-10 Viking тепер, повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс. Він зазначив, що “Україна вкрай потребує допомоги у боротьбі з російським агресором”.

“Вже зараз Нідерланди передають 28 гусеничних машин Viking. Корпус морської піхоти Нідерландів раніше підготував українських військових для роботи на цих машинах”, – зазначив Рубен Брекелманс.

Окремо міністр оборони Нідерландів зазначив, що “Україна має право на самооборону” і, в цьому контексті, “має право на удари вглиб Росіїї”.

“Вони можуть вражати військові цілі в Росії, якщо це необхідно для самооборони. Нідерланди не встановлювали жодних обмежень у плані миль чи кілометрів, на які Україна може використовувати нашу зброю. Єдина умова – це має бути для самооборони. І це те, що є ключовим для Нідерландів”, – підкреслив він.

BvS-10 (скорочення Bandvagn Skyddad, “захищена гусенична машина”) – шведсько-британський дволанковий амфібійний бронетранспортер від виробника BAE Systems Hаgglunds. ЗСУ почали використовувати гусеничні всюдиходи Bandvagn та BvS-10 ще у квітні 2023 року, хоча офіційно про постачання цих машин в Україну не повідомлялося.

Можливо, поставки цих амфібій приховувались в рядках переліку військової допомоги “інші різні боєприпаси, машини та техніка”.

BvS-10 Viking було створено на заміну його попередника Bv-206S. Ця амфібія може виконувати найрізноманітніші завдання. Для цього було створено кілька варіантів модульної броні, передбачено можливості монтування різних систем зброї, обладнання машини засобами захисту від зброї масового ураження.

Спочатку BvS-10 Viking було розроблено спеціально для британських морських піхотинців у трьох модіфікаціях. Окрім того. що це машина для перевезення військ, це також рухомий командний пункт (з удосконаленою цифровою платформою) і навіть рухмий завод з ремонту та відновлення будь-якої техніки (задня кабіна містить кран, повністю оснащену переносну майстерню, повітряний компресор, та лебідку підйомністю у 9 тонн).

Всі три модіфікації повністю обладнані для плавання, вони здатні плавати в різних рыдинах при повному завантаженні пасажирами і вантажем.

Бронетранспортер обладнаний двигуном Cummins об’ємом 5.9 л. Для машини було розроблено нове рульове керування, яке забезпечує значне збільшення швидкості та покращення комфорту на дорогах та при переїзді по бездоріжжю.

Вперше у бойових умовах BvS-10 Viking побачили в Афганістані в 2006 році.

Фахівці вважають безцінною здатність цих машин пересуватися на великій швидкості важкопрохідною місцевістю. Також перевага BvS-10 Viking полягає в тому, що вони надто легкі, щоб активізувати більшість протитанкових мін.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *